Tävlingslydnadskursens fjärde tillfälle – utan utfall



Gårdagens övningar på kursen var
”fjärrdirigering” och ”runda kon”!

 

Zoe och jag kom fram till hundhallen en kvart innan vi skulle börja och jag tog ut Zoe för en liten sväng innan. Självklart hade vi kört uppletande och lek innan vi stack, precis som vanligt, idag några timmar innan. Bra för energinivån på Zoe men hon blir ganska trött i huvudet fort men det kan ju vara stressen och omgivningen som bidrar också.

Väl på plats behöver hon ut och nosa runt lite och så måste hon kissa och framför allt bajsa, för det gör hon varje gång vi är iväg någonstans, även om hon bajsat hemma innan vi stack. Hon stressbajsar alltid.
Det är som vanligt med Zoe. Hon behöver göra lite annorlunda än många andra hundar som kan gå direkt från bilen in i hundhallen. Ja det är tur att vi är olika för tänk vad tråkigt det vore annars, eller hur?

Vi gör entré! (Jag varnar innan vi går in ha ha)

Vi väntar tills alla andra hundar gått in i hallen och gör därefter entré, vanligtvis med skäll och utfall, men igår var hon duktig. För att ta oss längst in i hallen var vi tvungna att passera flera hundar eftersom alla redan satt sig nära dörren, där vi bukar sitta. Lite konstigt för alla vet ju att vi gärna har vår lilla hörna nära utgången och med lite avstånd till de andra. Men ja, ja, det fick väl gå ändå.
Men så igår så gick det faktiskt ganska smidigt att ta sig förbi de andra hundarna. Hon skällde till och konstrade lite men inte så farligt som vanligt. Jag fick t o m beröm av Micke, kursledaren, för att vi redan hade gjort framsteg i hennes uppförande inne i hallen allra helst med tanke på att det är otroligt mycket störningar för mitt lilla hjärta. Aaalltid kul med beröm!

Zoe tränar runda kon

Zoe tränar runda kon

Idag var det ”runda kon” och ”fjärrdirigering” på agendan.

Till en början gick Micke igenom momenten för båda övningarna och därefter provade vi en och en att köra ”runda konen”.
Det här momentet är ett av dom Zoe är otroligt duktig på att sätta. Det var en av dom momenten hon fick en tia på på tävlingen i Nykvarns hundhall början av januari. Vi fick ingen kritik eller tips alls eftersom det var så snyggt gjort ha ha. Skönt att åtminstone ha ett moment som man vet sitter ordentligt.

Sen körde vi i två och två och skulle titta/hjälpa/kommentera varandra i fjärrdirigeringen och så skulle Micke gå runt och hjälpa till i grupperna.

Zoe tränar fjärrdirigering

Zoe tränar fjärrdirigering

”Fjärren” inte lika bra dock

Fjärren däremot är inte helt perfekt. Visst hon gör rätt, oftast, men hon sätter sig upp segt, och försiktigt. Hon lägger sig snabbt och fint men vi får jobba mer på sättandet.

Micke tyckte att jag kunde prova med att när hon sätter sig upp kasta en godbit/leksak högt över huvudet på Zoe för att hon skulle jobba snabbt uppåt. Sen när hon väl fattat grejen och sätter sig snabbt så fasar vi ut det sättet. Han tyckte också att man skulle belöna och ösa på med godis hela tiden nu i början när vi lär in snabbheten.
Jag tror det kommer att funka. Det verkade i alla fall så när jag provade där.

Jag passade också på att fråga om fjärren i nästa klass då hunden inte bara skall sätta sig och lägga sig utan också ställa sig på kommando. Ett tips var att hålla en godis framför nosen och liksom dra ner godisen bakåt mellan frambenen på Zoe för att få henne att fälla sig bakåt, med benen på samma ställe, och sen dra upp godiset framåt för att få henne att resa sig utan att flytta sig. Funkar faktiskt jättebra att göra så.

Vi pratade också om ”låsta ben” alltså vilket benpar som skall vara kvar på exakt samma ställe när hunden sätter, lägger och ställer sig i fjärrdirigeringen. Zoe har nog naturligt låsta bakben men det vi ska jobba på att hon verkligen står kvar på exakt samma ställe med bakbenen och inte flyttar dom i kommandona. Det blir kanske lite pyssel med det. Vi får se.

Ja nu har vi lite nytt att träna på!
Det är kul med input eftersom jag är ganska ny på tävlingslydnad och inte har jättemånga verktyg i min låda.
Men jösses vad det är mycket att tänka på samtidigt. Hjärnan får gå på högvarv och ibland står det bara still ha ha.

Zoe väntar tålmodigt

Zoe väntar tålmodigt

Zoe så duktig!

Zoe skötte sig så bra igår! Framåt slutet kunde hon vara väldigt nära en av hundarna, utan att göra utfall. Hon låser iofs blicken på hundarna emellanåt men det brukar gå bra att avstyra med en korrigering så att hon tittar på mig och får en godis för att hon gjorde rätt.

Reflektera mera

Vi har kommit så långt! Jag glömmer det ibland och kör bara på men jag ska nog stanna upp och reflektera över det lite mer. Det är ju sån sjuk skillnad. Jag har ju misströstat såå många gånger (gör det fortfarande ibland) och bara velat ge upp men nu är vi på väg framåt. Bara vi kunde få ordning på utfallen… så vore allt perfekt.

Men vi kämpar på!
spacer

Leave a reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.