Kolesterol i ögonen och trasiga tänder – Mitt lilla måndagsexemplar…



Då har vi varit hos veterinären igen!

Känns som det är hundrade gången.

 

Fundering kring Zoes ögon

Jag har under en tid tyckt att Zoes ögon fått någon typ av gråaktig grumling, eller hinna, i båda ögonen och började bli orolig för att hon fått starr så jag beställde tid hos veterinären för att kolla upp det.

Så vi for iväg till vetten idag på förmiddagen.
Jag gick in och anmälde oss först och gick sen ut och hämtade henne i bilen och under tokröj tog vi oss in i undersökningsrummet.
Det var faktiskt ingen hund i entrén idag ( vi mötte en utanför iofs) men Zoe är helt tokig när hon ska gå in där ändå.
Hon kastar sig hit och dit, drar som en galning och far omkring. Det är uppenbarligen platsbundet och hon har ju varit där många gånger under inte så roliga omständigheter så det är väl det som gör henne så stressad, och att hon vet att det alltid brukar vara andra hundar där.
Stackar’n, hon blir så stressad att hon både mjällar och fäller lite hår men hon lugnar sig när vi väl är inne i rummet.

Undersökningen

Så kommer sköterskan och veterinären in och hälsar på oss och så skall Zoe upp på bordet, hissas upp, få droppar i ögonen och undersökas.

Veterinären sa att hon trodde att det grumliga var kolesterol i ögonen. Vad? Kolesterol? I ögonen? Eh, har aldrig hört talas om det. Hon ville dock att en annan veterinär som är mer specialiserad på ögon skulle komma och titta också så att det verkligen var rätt diagnos, och det var det.
Hon hade även en liten reva på hornhinnan men den skall vi bara ha droppar till.

Vad gör vi nu?

Okej! – Vad gör vi åt det? – Inget.
– Jaha, går det bort? – Nä det brukar det inte göra. Det kan bli lite bättre men brukar oftast vara likadant framöver också.
– Kan man göra något åt det? – Nä, det finns inget att göra men en del säger att några matskedar havrekli varje dag kan förbättra lite, sa Vetten.
Okej, havrekli! Googlar direkt! Det står att havrekli verkar kunna sänka kolesterolet i kroppen så det är väl så det ska funka på ögonen då också antar jag.
Men då kommer jag till ett annat problem. Allergin. Zoe äter ju bara viss mat som lamm, allergifoder, lite belöningsbitar av anka, nöt, vilt och att då lägga till havre? Ja, jag vet inte. Visst, det är väl bara att prova men börjar hennes allergi bryta ut och bli värre så är det inte roligt för henne.
Nu blev jag villrådig…

Tänderna

Sen tänkte jag att när vi ändå var där så kunde Vetten även kolla på Zoes tänder som blivit lite flikiga och vassa, flisor har lossnat, och se om det är något som behöver åtgärdas.

Ja, hon konstaterade att det var flera ställen det var trasigt på men på en tand, kindtand i underkäken, var det en lite större bit som var borta. Det var osäkert om roten var blottlagd? För att kunna se om det är så behövs det röntgen och för det behövs det sövning. Suck! Ja det blev till att beställa en tid för röntgen då. Det blev om en månad, den 23 mars.

Om roten är blottad så består åtgärderna av att dra ut tanden (vill inte det) alt finns en liten möjlighet att rotfylla men det får en specialist i så fall avgöra/göra. Den tanden har tydligen 3!!!! rötter.

Kortison

När vi ändå var där så fick vetten skriva ut nytt recept på kortison också så nu har vi så det räcker i ett år.

Maratonhistoria

Ja, Zoes sjukdomshistoria är en lång, lång följetong och det känns som om det aldrig tar slut.
Hon är ändå bara tre år och man tycker att hon skulle få vara frisk efter alla problem med allergier, hälta och magproblem m m.

Men, men nu är det som det är och det är bara att köpa läget och göra det bästa av det. Hon är ändå det bästa som finns mitt lilla måndagsexemplar.

 

Lite träning också

Vi åkte och tränade lite på öppna träningen i hundhallen efteråt men Zoe var nog lite trött, av olika skäl.
Vi hade ju kört uppletande och lek innan vi åkte till veterinären så hon var lite trött redan innan och så tog nog veterinärbesöket mycket energi av henne.
Men vi körde väldigt lite och lugnt och pausade mycket. Det gick bra inne i hallen, men inte utanför, som vanligt…

Men nu är hon trött den lilla tussen!

Zoe lite trött

spacer

2 comments on “Kolesterol i ögonen och trasiga tänder – Mitt lilla måndagsexemplar…

  1. Susanne Svensson

    Hoppas allt ordnar sig. Undrar om allt beror på någon brist vilket jag funderat på sen hon åt allt som en galning som valp???
    Jag vet att du kollade det men om det är något vett har missat. Bara en fundering.
    Superkul att ni ko.mer skriver upp att ni ska tävla men skicka ett sms o på min mig

    1. Sandra

      Ja man vet inte var det kommer ifrån. Kanske har det med hennes andra problem att göra och jag vet inte heller om Kortison och laxoljor och sånt kan påverka negativt. Man får hoppas att det inte blir värre bara…
      Jag skickar mess och påminner dig när vi kommer ner och tävlar hos er i Katrineholm. Blir kul att ses! 🙂

Leave a reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.