Tredje tillfället på lydnadskursen – rutan och apportering



Igår var det dags med lydnadskursen igen!

Denna gång skulle vi fokusera på rutan och apportering.

 

Innan vi började så tog jag ett litet snack med kursledaren Micke Ivanov om upplägget då jag kände att jag inte fick så mycket ut av förra gången. Jag kände att jag missade informationen som gavs i de andra grupperna då vi väntade på våran tur.
Jag upplevde att det blev lite att han fastnade lite hos de andra två grupperna och att jag och min gruppkompis inte fick så jättemycket tid. Zoe och jag gick visserligen omkring, samma som de andra gjorde när de väntade på sin tur, och körde lite fritt följ och några små övningar emellanåt men det blev inte riktigt något ordentligt.

 

Hur göra?

Alltså det här är ett litet dilemma. På en kurs blir det ju alltid mycket väntan när man får info, vilket ju är poängen, att lära sig mer, som på vilken annan kurs som helst, var som helst, men man vill ju samtidigt prova de grejer man går igenom.
Nu kan ju inte alla köra på en och en samma gång, allra helst inte inomhus där utrymmet är begränsat så det blir naturligtvis mycket väntan.
Zoe och jag blir ju tyvärr lite lätt disträ och lite rastlösa om vi inte håller igång. Två ganska otåliga typer som ibland har lite koncentrationssvårigheter och har svårt att vänta ha ha.

Det är kanske bättre att ta privatlektioner om man bara vill öva själv hela tiden. Kanske skall göra det i framtiden, också, för jag gillar att gå på hundkurser.

För vår del är den här kursen även en socialiseringsgrej så det är ju ytterligare bra träning för oss.

Men det viktigaste är ändå vad jag lär mig och jag vill verkligen lyssna in allt så jag inte missar något.
När jag är intresserad av något så är jag som en svamp, bara suger i mig information, och därför vill jag vara med överallt där det diskuteras någonting inom hundträning.

Zoe i bilen

Så igår beslutade jag mig för att låta Zoe sitta i bilen första timmen så jag kunde koncentrera mig på att bara lyssna och inte behöva kontrollera och roa Zoe hela tiden. Men hon fick förstås komma in sen, med buller och bång som vanligt. Fast hon var jätteduktig när vi väl kom in i hallen. Tror inte det var ett enda utfall inne, men däremot ute när vi skulle gå därifrån. Hon hann knappt ut genom dörren förrän hon blev tokig på en av hundarna som varit i hallen tillsammans med oss hela tiden och hon gjorde utfall, skällde och röjde.
Vad är det för fel på henne? Fattar inte!

Zoe i bilen och väntar på att få komma ut

 

Så vad gjorde vi igår?

Jo, vi körde ganska mycket allmän genomgång hur man tränar in rutan och apportering och gjorde sen några övningar var. Det blir många frågor och det är bra för man lär sig också genom det som de andra frågar om, som man kanske inte tänkt på själv. Och man vill ju veta allt! Eller hur?

Zoe och jag var sist ut med några övningar på Rutan och Apporteringen och jag fick bra tips om tugget på apporten och även om farten in i rutan så det ska vi öva på.
Vi ska också träna mer ingångar för att få dom lite snyggare. Vad var det mer? Teflonhjärnan…. Hallå? Nån hemma? Äh, kommer inte på nåt mer nu.

Jag tycker det var lite mer informationsrikt igår och mer handfasta saker att öva på och det kändes bra.

 

Provar nya alternativ inför kurser och öppna träningar

Inför kursen tänkte jag prova en annan variant av att bränna lite energi på Zoe innan vi for iväg.
Vi gjorde samma sak som vanligt, uppletande, kampade lite och körde lite lydnad, men denna gång så att vi var klara ca en timme innan kursen startade.

Häromdagen gjorde vi samma sak men en halvtimme innan och det var inte helt lyckat för hon var inte med riktigt med i huvudet eftersom hon var ganska trött och inte hade hunnit vila så mycket emellan. Så det var alldeles för nära inpå.

Men gårdagens variant funkade bättre. Kanske lite lagom faktiskt. Ska köra den varianten några gånger till och se om det blir samma lyckade effekt då. Kanske blir ett bra sätt att använda mig av för att bränna av Zoes energi lite innan vi gör något annat.

 

spacer

Leave a reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.