Zoe i grönskan

Baklängeskedjor – intressant inlärningsmetod i lydnaden



Baklängeskedja – ett beprövat sätt att lära in lydnad som jag själv inte jobbat med förut!

 

Visst har jag hört om det och provat någon gång men inte fattat riktigt hur det ska göras men nu har jag läst en artikel i hundtidningen Canis om baklängeskedjning vilken inspirerade mig till att prova på allvar.

Så vad går baklängeskedjorna ut på?

Jo, det innebär i princip att man börjar bakifrån i momenten. Alltså inte kör starten i momentet först, utan sist.
Man lär först in alla detaljerna/delarna i momenten så dom sitter ordentligt. Därefter så början man med sista momentet och lägger sen på näst sista delen i momentet och sen näst näst sista o s v. Så har jag förstått det i varje fall. Innebörden i ordet är ju ganska talande också.
Man gör så här för att befästa den sista delen av momentet mest vilket det ju också blir eftersom det blir det delmomentet man övar mest/oftast på. Hunden skall på så sätt koppla ihop hela momentet bättre.
Inte vet jag, men det låter spännande så jag skall prova ett tag. Alltid kul att prova nya varianter!

Men nu när jag skulle börja träna på detta sätt så var inte allt helt solklart i alla fall.
I apporteringen så var det lättare att förstå och utföra men i ”rutan” var det inte lika klart. Apporteringens sista del är ju när man tar apporten från hunden som sitter fot bredvid en och det är ju inga konstigheter. Nästa del (näst sista alltså) är att hon skall komma in med apporten, sätta sig, och ge mig apporten. Sen läggs det till att jag kastar apporten som hon hämtar, sätter sig, lämnar av. Alla delmoment är inlärda för sig först t ex att sitta kvar när jag kastar apporten, ingången, att inte tugga (funkar sådär men vi jobbar på med det), inte släppa den innan jag tagit den, att komma tillbaka med den (som hon inte gjorde på två tävlingar den lilla fulingen…).

Men så var det rutan… där är ju sista delen att sätta upp henne från liggande i rutan. Jag undrar lite här, jag måste ju lägga henne först och det ingår ju inte i momentet, men det kanske inte spelar någon roll?
Sedan lägger jag till att jag går till henne i rutan och sätter upp henne (och här måste jag ju gå ifrån henne först?), sedan blir det att lägga till att skicka henne till rutan, ställa henne. Sen samma procedur men lägga till läggandet och till sist skickar jag henne och vi gör hela momentet. Ja inte vet jag om det är helt rätt men jag provar så. Jag verkar nog lite förvirrad här… känner mig lite förvirrad också faktiskt he he.

Vi har gjort på det här sättet två träningar nu och det har gått jättebra men jag vet inte om det gått bra för att vi inte tränat på tre veckor och att det är lite extra kul igen eller om det faktiskt hjälper att träna med baklängeskedjor?

Vi får väl se om det blir resultat i längden? Intressant är det i alla fall!

Matte ska vi träna snart?

spacer

Leave a reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.