Caras nya yrke – vägglushund

Vägglus, ja bara ordet får det att rysa hos de flesta, men, vägglushund? Ja, det är faktiskt det som Cara utbildas till nu och som vi framöver förhoppningsvis skall kunna jobba med.
Det innebär att hon kommer att söka rätt på dom små otäckingarna i olika typer av lokaler eller i hem så att man därefter kan sanera lokalen.

Vi började utbildningen i augusti 2019 och den avslutas med examination i augusti 2020 och det är så kul! Det tycker både Cara och jag.
Det är ungefär en helg i månaden som vi träffas i Norrköping och där emellan så tränar vi hemma.

Hemmavid är dom inte så imponerade av att jag har levande vägglöss här hemma. Dom är ju i glasrör så dom går ingenstans men det är ju känslan av att dom faktiskt lever och är inne i huset som är lite läskig. Jag får säga att jag inte lägger ut dom överallt när vi gör sökövningar ha ha.


Men vi söker inte bara på löss. Vi söker även på röd kong. Röd kong är en hundleksak i hårt gummi som man har bestämt skall vara en del i specialsök, vilket man framöver kommer att kunna tävla i också.
Man klipper ner den i olika storlekar och till slut har man klippt ner den till millimeter stora bitar.

Jag kan inte låta bli att fascineras av hundens nos varenda gång vi tränar något som har med sök att göra. Det kan vara att vi spårar eller gör sök av olika slag. Man fattar inte att dom kan nosa rätt på en liten lus eller en millimeterstor kongbit under en filt eller i en låda eller ute på en vägg i blåsten. Det är så fantastiskt!

spacer

Leave a reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.