Blev nosework hemma istället!


Vi kom inte iväg på uppletandet i morse. Nosework istället!

Tyvärr är det isgata överallt för tillfället.
Hemma på gården kan man i princip åka skridskor och lika halt är det i motionsspår vi brukar gå i. Lägg där till en jättehård skare så inser man snabbt att det här underlaget passar Zoe väldigt dåligt.

En sak är hennes känsliga tassar och en annan är att hon röjer och far omkring så dant. Samtidigt har hon inte ett uns av självbevarelsedrift och är så otroligt klumpig och oförsiktig och gör lätt sig illa. Jag är lite rädd att hon ska dra sönder ett ledband eller skada sig på nåt annat sätt.

Just nu ser hon ut som Bambi på hal is. Benen far åt alla håll och kanter.

För mig som matte är det inte heller lätt att stå på benen när ens hund gör utfall, kastar sig hit och dit när hon hittar något kul eller något som luktar gott, när det är snorhalt.

Så allt sammantaget gör att det inte blir någon promenad eller lek ute idag.

Träna inne!

Men kan man inte va ute så får man hitta på saker inne.

Zoe älskar ju att jobba med nosen så lite nosework går alltid hem.

Började med att sätta ut möbeltassbitar preppade med lavendeldoft lite överallt i huset. Piece of cake säger Zoe! Tar inte lång tid innan hon hittat och markerat alla.
Tar sen och byter lukt till lagerblad och gör likadant och det är lika lätt för henne nu som förra övningen.

Prova nytt?

Jag har länge tänkt att prova med att hon skulle få söka efter dofterna i olika livsmedelsförpackningar. Sagt och gjort! Jag riggade upp kartongerna med mysli, salt och annat men nu fattade hon inte riktigt hur hon skulle göra för att markera så det blev lite fel.

Tänkte att vi inte skulle traggla med att lära in detta nu utan kom på att jag kunde använda hennes matskålar och lägga dom upp och ner istället. Nu kanske det var lättare för henne att förstå och markera.

Först fattade hon inte riktigt här heller men det gick över fort och sen var hon jätteduktig.

 

Det här är bra övningar!

Det kräver mycket av hennes hjärna och hon måste ju vara helfokuserad hel tiden så hon blir jättetrött efter en inte alltför lång stund.

Vi tränar lite lydnad vartefter också. Lite snabba sittningar, fritt följ, backa, fjärrdirigering, ligg, stå m m.

Hon älskar att träna, och älskar nog mest belöningsbitarna ha ha.

Dåligt samvete

Men jag kan känna lite dåligt samvete över att hon inte varit ute mer än ute och rastat på gården. Finns ingen anledning egentligen men jag vill ju att hon ska va ute minst en timme om dan men jag styr inte över vädret.

Jag ska banne mig köpa skor till henne, och broddar (pensionärsvarning ha ha) till mig. Broddar är nog underskattade tror jag… finns t o m skor med inbyggda broddar. Perfekt ju!

spacer

Leave a reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.