Zoe tittar ut från berget

Reflektion över lydnadstävlingen den 8 januari

Så vad gick bra, och vad gick mindre bra?

 

Som vanligt är det upphetsningen över miljön i allmänhet och andra hundar i synnerhet som är vår sämsta grej.

Den gör att vi måste fokusera så mycket på allt runtomkring istället för att fokusera på själva tävlingen och lydnaden.
För hon skulle naturligtvis lyssna och fokusera mycket mer på mig och hon inte var uppe i det blå mestadels av tiden.

Där är ju vårt största problem och som vi jobbar med jämt, och jag menar jämt. Varje dag, hela, hela tiden. Varje gång vi går ut. Hemma är ju hon en ängel, lugn och fin men ute, ja då är allt det borta.

Själva lydnadsmomenten

Rutan kan vi hoppa över för den visste jag att den antagligen inte skulle sitta. Vi var inte redo där helt enkelt. Bara att träna på.

Apporteringen måste jag jobba mer på att få ihop både att hon stannar kvar när jag kastar apporten och att hon hämtar, sätter sig fot och avlämnar apporten snällt. Den sitter inte helt heller och det visste jag om också. Bara att träna på.

-Jag är dock lite besviken över ställande under gång.
Den kan vi till 95%. Vad var det som blev fel? Var det min röst eller tonläge som var konstigt för henne? Var hon disträ? Förmedlade jag något som fick henne att tvivla på vad hon skulle göra? Ville hon inte lämna matte?
Ja, jag är faktiskt inte helt säker på vad som gick fel här. Kanske lite av varje? Jag måste nog träna kommandot och tonläget lite mer tror jag. För att göra det tydligt för henne vad jag vill att hon skall göra. Bara att träna på med detaljerna.

Läggande under gång funkade okej. Jag gjorde ett dubbelkommando med huvudet och hon satte sig ner segt men annars var det bra. Bara att träna på med detaljerna.

Fjärrdirigeringen gick riktigt bra. Vi fick nog ”bara” en nia för att hon flyttar tassarna lite fel när hon reser och sätter sig. Det står dubbelkommando också och det fattar jag inte riktigt varför jag fick. Är väl något jag själv inte är medveten om att jag gjorde/gör.

Inkallning var också en liten besvikelse. Den sitter typ 99% av tiden men nu var nog upphetsningen för stor när matte var så långt bort. Hon reste sig på tävlingsledarens kommando och så ljudade hon också. Jäkligt synd på ett moment som sitter så bra annars. Vi får träna stadga och problemet med ljuden.

Inkallande med hopp över hinder och sändande runt kon blev tior och det var ju superbra!

Fritt följ är inte vår starka sida vilket jag är medveten om.
Vi tränar det jättemycket. På lydnadsplanen, när vi är ute och leker men även på promenader.
Hon är så ivrig att hon tränger framför mig. Hon är heller inte så rapp i att förflytta sig efter mig i riktningsförändringar och så hamnar hon lite här och där när hon tappar fokus och så ljudar hon ofta i ren frustration, allra helst när jag korrigerar henne och hon inte riktig fattar vad jag menar.
Grejen med det här momentet är att hon inte tycker det är så kul. Alla fartgrenar tycker hon är roliga och där är hon också som bäst men det här måste vi nöta på ordentligt med.

Sittande i grupp är ju ett stressmoment för sig.
Bara att ta sig in i hallen igen, förbi folk och hundar, tillsammans med andra hundar som dessutom skall sätta sig bredvid henne och så skall hon sitta still.
Det var mycket studs och röj innan vi kom fram till vår plats men väl där så var hon jätteduktig och satt kvar hela tiden utan att flytta sig. Vi fick dock bara en åtta vilket berodde på att hon ljudade nu igen. Attans… Jag då är det ljudträning igen.

Träna på vad?

Det är ganska tydligt vad vi behöver lägga mycket krut på så då är det bara att ta nya tag och träna vidare.
Jag själv måste också träna på att inte ge dubbelkommando med kroppen och huvudet.Tänker inte ens på att jag gör det.
En av det viktigaste sakerna är att ljudandet måste bort. Utomhus kan man motionera bort en del av upphetsningen och energin det vet jag men det känns tyvärr som det blivit ett ganska befäst beteende. Inte bra alls!

Jag är ganska säker på att det blir bättre på nästa utomhustävling där allt inte är så komprimerat och tight miljömässigt men nu har vi gjort vår första tävling i nya klass 1 och det var helt okej för att vara första gången, och det var ju dessutom inomhus.

Tror allt blir ännu bättre framöver!

 

 

spacer

Leave a reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.