Positivt – Lydnadstävling 1 och 2!

Lydnadstävlingar!

Jag ska ju inte bara skriva om hur jobbig Zoe är utan nu ska jag berätta om något riktigt positivt och det handlar om höstens tävlingar för vi har faktiskt tävlat, hela fyra gånger, och det är egentligen helt otroligt om man ser till hur Zoe är och framför allt har varit.

Zoe kollar längtansfullt ut över träningsplanerna

Till att börja med ska jag säga att jag inte hade någon erfarenhet alls av lydnad och lydnadstävlingar, eller någon annan organiserad hundträning över huvud taget, innan jag skaffade Zoe. Jag var ju nyfiken på att börja tävla  men det har legat så långt bort med Zoe eftersom hon har sina hundproblem så det har tagit väldigt lång tid för oss att ta oss hit där vi är idag.

Jag vill utvecklas i det jag gör, komma framåt, ha mål och kanske att visa att vi minsann kan, trots våra begränsningar.
Då jag har en förmåga att hoppa på saker som jag vet är sjukt jobbiga och stressande bara för att dom verkar roliga och utmanande, och utan att kanske riktigt tänka igenom dom 100%, var en av orsakerna till att jag anmälde oss till den där första tävlingen i augusti.

Jag var inte intresserad av hur många poäng vi skulle få för det här skulle bli en milstolpe om vi klarade av det över huvud taget.
Det var mer som en övning, att vi skulle samla på oss erfarenhet, för det var trots allt både min och Zoes första tävling.

Att inte tävla med en så duktig, smart, lättlärd, intresserad, arbetsvillig hund känns nästan som bortkastad träning  och talang och sen ger ett så konkret mål som en tävling, med konkreta övningar, en extra boost och skärpa i träningen för mig.

 

Lydnadstävling ett!

Om hur den första tävlingen gick kan ni läsa om i Om Zoes och min första lydnadstävling från min andra blogg.

 

Lydnadstävling två!

Vi går nu vidare till tävling två som var i Nyköping den 3 september och jag hade samma inställning och samma mål som inför den förra tävlingen. Att genomföra hela tävlingen.

Efter att som vanligt kört fel, kör ta med f-n alltid fel, kom jag lite senare än jag tänkt till hundklubben i Nyköping. Jag har aldrig varit där förut och kände mig lite vilsen vart jag skulle ta vägen men parkerade till slut bredvid en person som jag faktiskt kände, från lydnadskursen vi brukar gå på, och tog sen ut Zoe för att rasta av henne och försöka vänja henne lite vid omgivningen. Helt onödigt egentligen för hon är så extremt upphetsad så jag tror inte hon får något större utbyte av det men hon behöver ju ut och rastas ändå.

Så efter att jag rastat Zoe (eller rastat och rastat det var mera så att hon hade farit omkring, gjort utfall och skällt på varenda hund som fanns) och vi hade anmält oss och fått startordningen så var det då dags.

När jag hämtat henne från bilen så ser jag med fasa att tävlingen skulle hållas framför klubbstugan där alla människor satt med sina hundar, några lekte och skällde, och där det inte fanns något staket emellan. Helt öppet och dessutom satt alla väldigt nära.
Shit, hur fasiken skall detta gå. Tänk om hon drar mot hundarna bredvid planen. Vilket kaos det skulle bli!
Ja det fick väl bära eller brista. Jag är ändå mest orolig för alla hundar vi träffar utanför planen, hundar som kommer mycket närmre än vad Zoe tycker är bekvämt, och jag är framför allt mest orolig för platsliggningen. Måste ju vara sjukt att som stressad och upphetsad hund ligga still i 2 minuter bredvid 5 andra hundar, utan koppel och med matte tio meter bort.
Ni kan inte ana hur lång tid 2 minuter känns när man står där med dunkande hjärta och bara hoppas, hoppas, hoppas på att hon skall ligga kvar tiden ut.
Men jag behövde inte oroa mig för platsliggningen, för det blev ingen för oss.
En annan hund sabbade det då den gjorde ett utfall mot Zoe när den passerade oss precis efter vi hade ställt upp. Kvinnan var tvungen att ta upp sin hund i famnen för att den skulle lugna sig men jag riskerar ingenting och meddelade snabbt domaren att vi bröt och tog Zoe och gick därifrån.
Jag vill absolut inte att hon ska få dåliga erfarenheter gällande platsliggningen och kanske inte klara av den framöver så det var inget alternativ att stanna kvar med den där andra hunden bredvid.
Egentligen skulle hon med hunden som gjorde utfall gått av planen, och inte vi, men dom.

Resultat

Ja, så kom då resultaten. Förra gången hade vi 87 poäng av 200 möjliga ha ha men denna gång hade vi faktiskt lyckats skrapa ihop hela 105 poäng. En klar förbättring! 🙂
Vi lyckades ju ändå få ihop ganska många poäng trots att vi inte genomförde platsliggningen som ger hela 40 poäng, vilket ju även var fallet i vår första tävling där vi inte heller fick några poäng i platsliggningen.

Zoe och matte pussas

 

Summa summarum:

När vi åkte därifrån var jag jättenöjd!
Vi hade lyckats genomföra ännu en hel tävling och jag kände mig väldigt glad över våra prestationer, att vi lyckats med vår träning och att Zoe kan fokusera tillräckligt för att genomföra alla moment och med gott resultat dessutom.
Mitt lilla hjärta!

Tävling nr 3 var inbokad den 11 september och då i Norsborg och den kan du läsa om i nästa inlägg om våra tävlingar.

 

 

 

 

 

spacer

Leave a reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.